Jabłkowa różyczka

Chyba każdy spotkał się z tym, że trzeba było na szybko przygotować coś do kawy. Smaczne, tanie i szybkie jabłkowe różyczki. Zapraszam!

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Ciasto francuskie
  • Jabłko
  • Cynamon
  • Sok z cytryny

Warto mieć w lodówce porcję gotowego ciasta francuskiego. Możemy dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu, kiedy musimy przygotować szybki deser. Z krótszego boku ciasta francuskiego odkrawamy paski o szerokości 2-3cm. Jabłko kroimy w cienkie plasterki. Im cieńsze, tym łatwiej będzie nam zawijać różyczki. Plasterki przekrawamy na pół, tworząc półkola. Tak przygotowane jabłko zalewamy wrzątkiem i sokiem z cytryny, lub krótko podgotowujemy. Trzymamy do momentu, aż jabłko stanie się miękkie, elastyczne.  Tak przygotowane półokręgi nakładamy na paski ciasta francuskiego – mogą na siebie lekko nachodzić krawędziami. Nie nakładamy jednak do samego końca paska – zapas ciasta przyda się do lepszego sklejenia różyczki. Tak przygotowany paseczek ciasta zwijamy, sklejamy by się nie rozkleiło na końcu oraz od spodu. Robimy tak z pozostałymi paskami ciasta i jabłka. Przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Gotowe różyczki posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Smacznego!

Jedna myśl w temacie “Jabłkowa różyczka

Add yours

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑