Czosnkowe fileciki z serem halloumi

Prostota w kuchni jest tym, co dla mnie bardzo ważne. Gdy łączy się z pysznym smakiem – mamy idealne połączenie. Właśnie takie danie chcę Wam dziś zaproponować.

Przygotuj:

  • 400g. filetów z kurczaka
  • Ser halloumi
  • Owoc granatu
  • Świeży groszek
  • Czosnek
  • Cytryna
  • Miód
  • Sos balsamiczny
  • Sól
  • Pieprz

Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na drobne filety. Dwa, trzy ząbki czosnku przecieramy przez praskę i dodajemy do filecików. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z połowy cytryny i ok. trzy łyżki miodu. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy fileciki z każdej strony, pod koniec dolewamy na patelnię resztę marynaty i chwilę dusimy mięso. W tym czasie na drugiej patelni przygotowujemy ser. Pokrojone plastry o grubości ok 1cm. smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z pestkami granatu, świeżym groszkiem i sosem balsamicznym. Smacznego!

Ser halloumi dostaniecie w dobrych sklepach spożywczych. Jest również dostępny w czasie tematycznego tygodnia kuchni greckiej w jednej z sieci sklepów.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑