Prostota w kuchni jest tym, co dla mnie bardzo ważne. Gdy łączy się z pysznym smakiem – mamy idealne połączenie. Właśnie takie danie chcę Wam dziś zaproponować.
Przygotuj:
- 400g. filetów z kurczaka
- Ser halloumi
- Owoc granatu
- Świeży groszek
- Czosnek
- Cytryna
- Miód
- Sos balsamiczny
- Sól
- Pieprz
Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na drobne filety. Dwa, trzy ząbki czosnku przecieramy przez praskę i dodajemy do filecików. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z połowy cytryny i ok. trzy łyżki miodu. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy fileciki z każdej strony, pod koniec dolewamy na patelnię resztę marynaty i chwilę dusimy mięso. W tym czasie na drugiej patelni przygotowujemy ser. Pokrojone plastry o grubości ok 1cm. smażymy z obu stron do zarumienienia. Podajemy z pestkami granatu, świeżym groszkiem i sosem balsamicznym. Smacznego!
Ser halloumi dostaniecie w dobrych sklepach spożywczych. Jest również dostępny w czasie tematycznego tygodnia kuchni greckiej w jednej z sieci sklepów.
Dodaj komentarz