Bardzo prosty sposób na przygotowanie soczystego indyka, który zachwyci każdego, kto tylko będzie miał okazję do spróbować!

  • Polędwiczka z piersi indyka
  • Przyprawa do mięsa
  • Tłuszcz do smażenia
  • Mozzarella
  • Rozmaryn

Przygotowanie indyka zaczynamy od umycia i dokładnego osuszenia mięsa. Polędwiczkę następnie nacinamy, jednak nie do końca. Powstaną dzięki temu „plastry” o grubości ok. 1cm.

indyk2.jpg

Tak przygotowane mięso przyprawiamy uniwersalną przyprawą do drobiu. Najlepiej użyć tych z naturalnych składników. Możecie również przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynek – wyjdzie równie pyszne. Doskonale sprawdzi się również przyprawa typu włoskiego (np. taka do pomidorów).

20170121_143124.jpg

Mozzarellę kroimy w plastry. Powinniśmy mieć tyle kawałków, ile nacięć w naszym mięsie. Przed nadziewaniem indyka dokładnie obsmażamy na patelni. Następnie każde nacięcie wypełniamy serem mozzarella, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy tłuszczem, który pozostał w obsmażania i posypujemy rozmarynem. Mięso pieczemy ok. 20-30 minut (w zależności od grubości) w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

indyk.jpg

Reklamy