Szybka przekąska lub dodatek do obiadu. Przygotujesz to w chwilę, a efekt gwarantowany!
- Szparagi
- Ciasto francuskiego
- Mięta
- Miód
- Suszone lub świeże pomidory z czosnkiem
- Cytryna lub trawa cytrynowa
- Sól i pieprz do smaku
Szparagi myjemy, suszymy i odcinamy dolne zdrewniałe końce, tak, by nasze szparagi miały jednakową długość.
Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości o 1,5-2 cm szersze niż pięć szparagów i dłuższe od nich. Brzegi podwijamy – po upieczeniu wyrosną bardziej niż ciasto pod szparagami tworząc kieszonkę.
Na ciasto układamy listki świeżej mięty, na nią szparagi, by ich górna część stykała się z górną krawędzią pasków z ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi polewamy miodem i przyprawiamy. Ja użyłem suszonych pomidorów z czosnkiem, ale z powodzeniem możecie użyć i świeżego czosnku i świeżych małych pomidorków. Na koniec trochę trawy cytrynowej dla smaku – można zastąpić sokiem lub skórką z cytryny. Sól i pieprz wedle uznania.
Dolną część ciasta zawijami na szparagi i dociskamy brzegi. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Dodaj komentarz