Bardzo szybki i smaczny sposób na przygotowanie polędwiczki wieprzowej. Sprawdzi się na codzienny obiad jak i przy szczególnych okazjach.

  • Polędwiczka wieprzowa
  • Jogurt naturalny
  • Pieprz w zalewie
  • Cytryna
  • Oliwa
  • Ocet balsamiczny
  • Natka pietruszki
  • Szczypiorek
  • Czosnek
  • Suszone pomidory
  • Sól
  • Pieprz

 

Mięso myjemy, suszymy, oczyszczamy z przerostów tłuszczu i kroimy w plastry o grubości ok 2cm. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, przekładamy do miski, do której dodajemy kilka łyżek jogurtu, sporo zielonego pieprzu z zalewą, dwie łyżki octu balsamicznego i oliwy, sok i skórkę otartą z połowy cytryny, dużo posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, przetarte dwa ząbki czosnku, łyżeczka suszonych pomidorów (przyprawa, lub drobno posiekane). Możemy dodać nieco gotowej przyprawy do mięs, jednak nie jest to konieczne. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by mięso się dobrze zamarynowało.

Gotowe mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy resztę marynaty, która pozostała w misce i dusimy do momentu, gdy mięso będzie gotowe (dosłownie 10 minut, jeżeli plastry nie są za grube). Ważne, by nie przetrzymać mięsa zbyt długo, bo będzie suche i twarde. Gotowe mięso polewamy na talerzu sosem, który pozostał na patelni. Smacznego.

cytrynowo pieprzowa polędwiczka

Advertisements