Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim

Pyszny przepis na rybę, do tego ze szpinakiem, podaną tak, że nie można się jej oprzeć? Nic prostszego!

Przygotuj:

  • Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g)
  • Ok. 400g szpinaku
  • 8 łyżek musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżka octu winnego
  • Oliwa z oliwek
  • Ciasto francuskie
  • Jajko
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz

Podstawą dań z rybami, są oczywiście… ryby! Gdy mieszamy nad morzem, to nie ma problemu z dostępem do pysznych, świeżych ryb. Mieszkańcy dalszych regionów Polski mają niestety utrudnioną sprawę i skazani są na rybę z marketów lub mrożonki. Sam również po rybę udawałem się do sklepu, zanim odkryłem Świeża Ryba. Firma Świeża-Ryba.pl zajmuje się dostarczaniem świeżej ryby do klientów indywidualnych i gastronomii. W ofercie są świeże morskie ryby prosto z kutra. Filetowane, zabezpieczone lodem, zapakowane w jednorazowe pojemniki termiczne. Przewożone samochodem chłodnią i dostarczane do ustalonych miejsc odbioru. Miejsca odbioru znajdują się w Szczecinie, Policach, Pyrzycach, Gorzowie Wielkopolskim, Poznaniu oraz Tanowie. 

Przygotowanie naszego dania zaczynamy od szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy szpinak i na niedużym ogniu dusimy odparowując nadmiar wody. Dodajemy musztardę i miód. Musztarda, jeśli jest ostra, można dodać jej mniej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz zgęstnieje, wyłączamy kuchenkę i studzimy. Taka ilość wystarczy na ok. 5 porcji ryb.

Umytą i osuszoną rybę kroimy w trójkąty. Tak będzie łatwiej uzyskać pożądany kształt.

Ryb1.png

Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy kawałek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę nadając odpowiedni kształt. Następnie nakładamy ostudzony farsz.

Ryb2.png

Całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta francuskiego, które nakłuwamy umożliwiając usunięcie nadmiaru powietrza. Zapobiegnie to także nadmiernemu puchnięciu ciasta w trakcie pieczenia.

Ryb3.png

Z reszty ciasta dekorujemy naszą rybkę. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi.

Ryb4.png

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego!

Ryb5.png

3 myśli w temacie “Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim

Add yours

  1. Zrobiłam ale nie wierzyłam, ze wyjdzie tak pięknie, ale wyszło, cudnie to wygląda i super smakuje nawet bez szpinaku sama ryba. Robi ogromną furorę na stole i nie trzeba mieć żadnych zdolności kulinarnych 😀 Dziękuję za pomysł!

    Polubienie

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑