Maj to początek grillowego sezonu. Spędzane czasu przy potrawach przyrządzanych na ogniu to już Polska tradycja. Nie musi to być jednak tylko śląska kiełbasa. Dzisiaj przepis na aromatyczne szisz kebaby, które są bardzo proste w przygotowaniu.

  • 1kg mięsa wołowego mielonego
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Cynamon
  • Kmin rzymski
  • Pęczek kolendry
  • Sól i pieprz

Podane proporcje wystarczą na ok. 20 porcji. Mięso solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy łyżkę cynamonu i płaską łyżeczkę kminu rzymskiego. Kmin rozcieramy w dłoniach, by wydobyć najwięcej aromatu. Jeśli macie więcej czasu, podprażcie go na patelni po czym utłuczcie w moździerzu. Do mięsa dodajemy drobno posiekane cebule i przetarty czosnek. Na koniec posiekany pęczek kolendry. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce, by smaki i aromaty mogły się połączyć.

W tym czasie przygotujmy patyczki – używając drewnianych, warto je namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem przypraw, ja dodałem oregano. Namoczone patyczki nie spalą się tak szybko na grillu, a dodane przyprawy dodatkowo wzbogacą smak mięsa, gdy wilgoć ze szpikulców będzie odparowywać.

Gotowe mięso nakładamy na patyczki, formując wąskie podłużne kotleciki. Tak przygotowane szisz kebaby nadają się już do grillowania. Smacznego!

P.S. Jeżeli mięso nie chce się dobrze kleić, można dodać jedno jajko. Aby usprawnić lepienie mięsa, zamocz ręce w zimnej wodzie.

 

szisz kebab

Zobacz również:

Marynowana cebula – do mięs i na grilla

Ziołowy sos pomidorowy z cukinii

Sprytna kuchnia: patyczki do szaszłyków

Szaszłyki caprese

Drobiowe szaszłyki z miodem i serem

Hiszpańskie tapas: sałatka z oliwkami i grejpfrutem

Szisz kebab: wołowina na grilla!

Reklamy