Mini Devolay z indyka

Kotlet Devolay to jedno danie kojarzone w Polsce z weselami i komuniami. Doskonale sprawdzi się jednak również w roli obiadu dla rodziny bez szczególnej okazji.

Do przygotowania mini kotletów potrzebujemy:

  • Filet z indyka
  • Masło
  • Czosnek
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Przyprawa do drobiu

Ja zdecydowałem przygotować się devolay w wersji mini, dlatego potrzebowałem niedużych porcji mięsa. Małe kotlety są trudniejsze do przygotowania, ponieważ trudniej je dokładnie zawinąć. Mięso myjemy i suszymy. Rozbijamy na dość cienkie kotlety. Starajmy się rozbić je tak, by szerokość i długość były do siebie zbliżone. Mięso nacieramy czosnkem (można ten krok pominąć, w tradycyjnym devolayu czosnku nie ma). Do środka wkładamy kawałek twardego masła i dokładnie zawijamy. Możemy posłużyć się wykałaczką, ale wbijając ją pamiętaj, by nie ułatwiła wyciekaniu masła w trakcie smażenia. Przygotowane kotlety panierujemy mocząc najpierw w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka. Warto spróbować wcześniej przyprawę – jeśli jest mało słona, solimy dodatkowo mięso. Przed smażeniem dobrze jest kotlety schłodzić w lodówce. Smażymy w głębokim tłuszczu w garnku lub frytkownicy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑