Polędwica wieprzowa – warkocz z kaparami i cebulą

Efektowne danie bardzo proste w przygotowaniu? Sprawdźcie sami!

  • Polędwica wieprzowa
  • Czosnek
  • Cebula
  • Kapary
  • Rozmaryn
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz

Bardzo proste danie, efektowne w prezentacji. Polędwicę myjemy i suszymy, kroimy wzdłuż na dwie części, każdą z nich następnie na 3. Otrzymamy więc 6 pasków, z których powstaną dwa warkocze. Mięso nacieramy solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Dodajemy również posiekany rozmaryn, lub inne zioła, które akurat mamy. Za pomocą wykałaczki łączymy mięso i pleciemy warkocz.

warkocz z wieprzowiny2.png

Gotowe warkocze obsmażamy z każdej strony na patelni, układamy w naczyniu żaroodpornym z kaparami i pokrojoną cebulą. Skrapiamy danie oliwą i pieczemy przez ok 15-20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑