Ciasto ze szpinakiem

Szpinak wielu osobom źle się kojarzy. Już nawet dzieci sięgają po niego niechętnie. Pięknie wyglądające zielone ciasto jest doskonałym sposobem, by przemycić szpinak do diety tych, którzy za nim nie przepadają. To także doskonała propozycja dla osób, które doceniają jego walory!

Przygotuj:

  • 400g. mrożonego szpinaku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 duże jajka
  • 250g. cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju

Rozmrażamy szpinak. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy do momentu, gdy cukier nam się całkiem rozpuści. Nie przestajemy miksować – dodajemy olej. Następnie przesiane dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ze szpinaku odlewamy nadmiar wody. Dodajemy do ciasta dokładnie mieszając. Przekładamy do tortownicy nasmarowanej margaryną bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe – czasem godzina to za dużo, zależy od piekarnika.

Tak przygotowane ciasto możemy jeść jak babkę. Możemy użyć go również zamiast biszkoptu przygotowując tort, dodać ulubiony krem i owoce, czy wykorzystać przy robieniu ciasta z galaretką. Czego dusza zapragnie! Smacznego.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑