Pieczone marchewki z sosem balsamicznym

Gdy myślimy o marchewce, to pieczenie jej nie jest pierwszym, co nam przychodzi do głowy. Ten niecodzienny sposób przygotowania marchewki z pewnością przypadnie Wam do gustu!

Do przygotowania pieczonych marchewek potrzebujemy:

  • marchew
  • suszone chili lub ostra papryka w proszku
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • pieprz
  • sos balsamiczny

Przy przygotowywaniu każdej potrawy trzeba pamiętać, że je się również oczami. Warto więc zadbać, by nasze dania były estetyczne. Marchewki kroimy na pół, a następnie na ćwiartki. Jeżeli mamy długie marchewki, możemy podzielić je na dwie części. tak przygotowane marchewki polewamy oliwą, dodajemy pieprz i sól. Posypujemy nasze marchewki rozdrobnioną suszoną papryczką chili. Jeżeli jej nie mamy, możemy użyć ostrej papryki w proszku. Ilość zależy od tego, jak ostre danie lubimy.  Wcieramy wszystkie przyprawy by równomiernie doprawić marchewki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut. Gotowe marchewki polewamy odrobiną sosu balsamicznego, który podkreśli ich naturalną słodycz. Ja swoje marchewki przybrałem szczypiorkiem i bazylią. Jestem pewien, że smak tego znanego doskonale wszystkim ważywa Was zaskoczy! Smaczego.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑