Domowe przyprawy – chili

W moich przepisach często używam chili. Dziś pokażę, jak w prosty sposób przygotować własne chili, które będzie miało doskonały aromat!

Do przygotowania domowego chili potrzebujemy:

  • Ostra papryka
  • Szczelny słoiczek

Paprykę wybieramy taką, jaka nam najbardziej odpowiada. Kolor nie ma żadnego znaczenia. Im ostrzejszą paprykę wybierzemy, tym ostrzejsza będzie nasza przyprawa. Umytą i osuszoną paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90-100 stopni. Trzymamy paprykę w piecu przez 25 minut. Po tym czasie możemy wyłączyć piekarnik, ale bez otwierania zostawiamy paprykę w środku. Pozwalamy jej się dobrze wysuszyć. Czynność tę powtarzamy do momentu, aż papryka będzie sucha (zazwyczaj 2-3 razy, można trzymać dłużej włączony piekarnik i wysuszyć paprykę od razu – ja preferuję oszczędnościowe rozwiązanie). Jeżeli masz maszynę do suszenia – z powodzeniem możesz jej użyć. Większe papryki dobrze jest naciąć, lub odciąć od nich końcówkę. Pozwoli to na szybsze wysuszenie. Gotowe papryki przekładamy do młynka/miksera i rozdrabniamy. Mielimy mocno, aż do uzyskania sypkiej przyprawy, lub trochę grubiej – wtedy będziemy mieli płatki chili. Tak przygotowana papryka jest dużo bardziej aromatyczna, niż kupiona w sklepie. Dodatkowo możemy regulować proces jest ususzenia, im mocniej – tym bardziej wyczuwalny będzie aromat palonej papryki. Przechowujemy w szczelnym słoiczku.

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑