Był już na blogu przepis na podobny pudding ze śliwkami. Miał on jednak mocno waniliowy aromat. Tym razem wersja bardziej delikatna, doskonale pasująca do świeżych owoców.

  • 10 łyżek tapioki
  • 1l. mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • Szczypta soli
  • Świeże owoce

Tapiokę zalewamy mlekiem. Na jedną łyżkę tapioki dodajemy 100ml. płynu – w tym wypadku mleka kokosowego. Dodajemy również dwie łyżki syropu klonowego i szczyptę soli. Można użyć miodu lub innego syropu smakowego. Po godzinie zagotowujemy mleko i cały czas mieszamy przez ok. 15 minut, aż pudding zgęstnieje, a kuleczki staną się przejrzyste. Tak przygotowany pudding przekładamy do naczyń, w których ma być serwowany. Dodajemy ulubione świeże owoce. Po ostygnięciu pudding zgęstnieje. Smacznego!

pudding2

Reklamy